Om Bohemma
- Bohemma finns för att du med någon form av funktionsnedsättning ska kunna leva ett tryggt, säkert och självständigt liv i ditt eget hem.
- Med hjälp av bostadsanpassning kan du få en bättre livskvalité.
- Bohemma handhar genom fullmakt ditt bostadsanpassningsärende från början till slut och hjälper dig därför att driva din sak.
- Bohemma vill bidra till ett bättre samhälle genom att minska risken för olycksfall och lidande i hemmet.
- Bohemma vill helt enkelt underlätta för dig som vill fortsätta att bo hemma.
- Välkommen till Bohemma, vi hjälper dig hela vägen.
- Kontakta oss så berättar vi hur.
Det började för många år sedan med företaget Sakta med fokus på hjälpmedel för äldre. Sakta har sedan starten stadigt vuxit och är idag med tre butiker i landet Sveriges ledande leverantör av olika hjälpmedel för personer med olika funktionsnedsättningar. I takt med att Sakta har växt har även sortimentet i butikerna växt. Vi har dock samma fokus som när Sakta startade då alla våra produkter syftar till att förbättra säkerheten och främja aktivitet för personer med olika funktionsnedsättningar.
De allra flesta som vi träffat genom åren bor i eget boende och vill fortsätta att göra det. Olika funktionsnedsättningar ställer dock nya höga krav. Vi är övertygade om att det absolut viktigaste för att trivas med sitt liv är att kunna leva ett tryggt, säkert och självständigt liv i sitt eget hem. I våra butiker diskuterar vi därför ofta kring anpassning av bostaden med våra kunder. När man köper en rollator måste man ju vara säker på att den går att använda både i hemmet och utanför. För att det ska vara möjligt behöver bostaden ofta anpassas, dörrhål breddas, trösklar tas bort och en ramp installeras utanför huset. Det är många saker som måste stämma för att man ska ha rätt förutsättningar att kunna bo kvar i sitt eget hem.
Efter att ha diskuterat dessa frågor med våra kunder i många år kände vi att det finns ett uppdämt behov på marknaden av någon som aktivt hjälper, vägleder och stöttar personer med bostadsanpassning. Det krävs någon som driver bostadsanpassningsärendet från början till slut, ett slags totalentreprenör för bostadsanpassning. För att kunna fortsätta att bo hemma krävs det ett Bohemma.
Bohemma vill bidra till ett bättre samhälle genom att minska risken för olycksfall och lidande i hemmet.
Vi finns för att du med någon form av funktionsnedsättning ska kunna leva ett tryggt, säkert och självständigt liv i ditt eget hem. Vi är övertygade om att du med hjälp av bostadsanpassning kan få en bättre livskvalité i ditt eget hem.
Ett första steg är att göra Bohemmas enkla självtest som du hittar här.
Historien bakom Bohemma
”I 20 år har jag arbetat för att med rätt åtgärder öka säkerheten och minska skador och dödsfall bland äldre” Robert Bell, grundare Bohemma.”
- Med Bohemma vill vi med hjälp av bostadsanpassning, öka livskvalitén för äldre och minska fallolyckor i hemmet.
- Bohemma finns till för att aktivt stötta den som vill ha hjälp och stöd genom bostadsanpassning.
- Bohemma kan på detta sätt hjälpa till med att minska risken för olycksfall och lidande bland äldre.
- Välkommen till Bohemma, vi hjälper dig hela vägen.
- Kontakta oss så berättar vi hur.
För snart 20 år sedan grundade vi Sakta med ett brett sortiment av hjälpmedel för äldre. Sakta har sedan dess stadigt vuxit och är numera med våra tre butiker landets ledande privata leverantör av rollatorer, el scooters, käppar mm. Gemensamt för alla våra produkter är att de syftar till att förbättra säkerheten och främja aktivitet för äldre personer.
Sakta har sitt ursprung i Akta. Akta Barnsäkerhet grundades på 1970 talet när dödsfall i fordonsolyckor var den vanligaste dödsorsaken för barn. Numera är det betydligt mer ovanligt med dödsfall bland barn i trafiken och man kan enkelt konstatera att barnsäkerheten har ökat i takt med att fungerande trafiksäkerhetsåtgärder har införts.
Det motsatta gäller för dödfall bland äldre i fallolyckor. Under åren 2006-2019 har fallolyckor som krävt vård bland äldre ökat med 14% och ca 70 000 personer måste läggas in på sjukhus varje år.1 Enligt Socialstyrelsen är 7 av 10 skadade personer över 65 år och samhällets kostnader för vården uppgick till mer än 10 miljarder redan år 2014. Socialstyrelsen konstaterar också att många fallolyckor kan förhindras med förebyggande insatser.2
En sådan förebyggande insats är bostadsanpassning. Hur kommer det sig då att antalet beviljade bostadsanpassningsbidrag de senaste åren har minskat med i genomsnitt 25 procent och i vissa kommuner med nära 90 procent? I en artikel i Dagenssamhälle skriver branschorganisationen Svensk Bostadsanpassning, Funktionsrätt Sverige och Sveriges Arbetsterapeuter att själva handläggningen i kommunerna bidragit till förändringen. Man befarar att grunden till de ändrade bedömningarna är den nya lagen om bostadsanpassning som infördes 2018. Kommuner har feltolkat lagen och en teknisk och snäv kostnadshänsyn har tagit över på bekostnad av sociala behov.3
Systemet har kraftigt försämrats ur den boendes perspektiv. Tidigare kunde tex. hemtjänstpersonalen eller en anhörig påtala för kommunen att någon med rörelsehinder riskerar att falla pga. trösklar i hemmet. Kommunen kunde då skicka ut personal som tog bort trösklarna och satte upp ett handtag i hallen. Enligt den nya lagen är det i högre grad den boende själv som måste ta ansvar och initiativet till att få sin bostad anpassad. Den boende ansvarar således själv för att få ett intyg som visar att åtgärderna är nödvändiga, att rätt produkter installeras, att få offerter från installatörer, att få fastighetsägarens tillstånd att utföra föreslagna åtgärder samt bevaka att arbetet utförs korrekt. Därefter ska den boende själv begära den ersättning för bostadsanpassning som man har rätt till från kommunen.
Detta är inte rimligt. Det är uppenbart att de resurssvaga, de utan anhöriga, de med nedsatt kognitiv förmåga och de allra äldsta drabbas i dagens system. Dessutom blir det enorma samhällskostnader. En genomsnittlig bostadsanpassning kostar enligt Boverket 15 600 kronor. Observera att det är en engångskostnad. En genomsnittlig hemtjänstbrukare kostar 285 000 per år och en plats i äldreboende kostar 969 000 kronor per år, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Det är därmed samhällsekonomiskt lönsamt att anpassa bostaden och inte minst förebygger man mänskligt lidande.4 (Se vårt räkneexempel på samhällskostnaderna.)
Bohemma vill förändra detta genom att stötta de som har behov av bostadsanpassning men som inte själva förmår att driva sin sak. Vi vill bidra till ett bättre samhälle genom att minska risken för olycksfall och lidande i hemmet. Bohemma ombesörjer hela anpassningen och hjälper den sökande hela vägen med allt, från ansökan till färdig installation. Genom avtal med leverantörer och intäkter från installationen finansieras vår verksamhet, på samma sätt som för andra installatörer men med en utökad servicegrad till den sökande.
Välkommen till Bohemma, vi hjälper dig hela vägen!
1 Folkhälsomyndigheten: https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/aldre/aldres-halsa/fallolyckor/
2 Socialstyrelsen: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/fallolyckor-bland-aldre/
3,4 Dagenssamhälle: Missriktad spariver att minska bidragen till bostadsanpassning – Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se)
Kontakta Bohemma
Vi finns här för att hjälpa dig med bostadsanpassning. Kontakta oss kostnadsfritt på telefon 08-519 027 00


Kundtjänst Bohemma
Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig